به گزارش رهیافتگان (پایگاه جامع مبلغین و تازه مسلمانان) گروه ترجمه انجمن اسلامی شهید ادواردو آنیلی سایت رهیافتگان- :محمد جواد طاهری «گری بانت» استاد مطالعات علوم اسلامی از دانشگاه ویلز است از جمله آثار وی میتوان به کتاب اسلام در عصر دیجیتال، فتوای آنلاین و سایبر در محیطهای اسلامی (چاپ پلوتو، ۲۰۰۳) اشاره کرد وی درباره حضور مسلمانان در فضای مجازی میگوید اعتقاد دارد اینترنت یک ظرفیت بسیار خوبی برای مسلمانان است تا ارتباط خود را به سایر جوامع و افراد توسعه بدهند و میتوانند از این کانال ارتباطی جهانی بسیاری از ابهاماتی که درباره اسلام و مسلمانان وجود دارد را برطرف کنند. بهخصوص بعد از ۱۱سپتامبر سایتهای اسلامی زیادی راهاندازی شد. خیلی از مردم دنیا بهرغم تبلیغات منفی علاقهمند به شناخت درباره اسلام بودند و واژه اسلام به دفعات زیادی در گوگل سرچ شده بود، به همین خاطر باید گفت فضای مجازی اینترنت برای مسلمانان فرصت بسیاری خوبی است که باید حداکثر استفاده را از آن ببرند. آنچه که مطرح است این است که فرقه وهابی که ازسوی عربستان تامین میشود به عنوان یک گروه رادیکال و تندروی اسلامی از فضای مجازی به نسبت استفاده بیشتری میبرد لذا باید در تشخیص مطالب درست اسلامی و غلط دقت و قدرت تشخیص داشت.
با توجه به موج اسلام هراسی و تبلیغات منفی که رسانههای غربی از اسلام دارند تا افکار عمومی را علیه مسلمانان و اسلام تحریک و بدبین کنند. در مقابل برخی از مسلمانان با فعالیت در فضای مجازی سعی به دفع این تبلیغات منفی میپردازند. مثلا در اندونزی مسلمانان آشنا به اینترنت سعی دارند تا پیام اسلام را به جهان برسانند. Chairil Anwar(شریل انور) مدیر یوگیاکارتا مرکز مطالعات سیاسی اسلامی معتقد است رسانههای غربی همواره اسلام را همراه با تروریسم و عقبماندگی ارتباطاتی معرفی میکنند که این قضیه خلاف اصل دموکراسی است.
او در سمیناری در مرکز جاوا گفت: بعضی از رهبران اسلامی اینترنت را ابزاری غربی میدانند که مربوط به کافران است و اینترنت را رد میکنند؛ در حالیکه به دور از تعصب باید از همین فضا برای مقابله با دشمنان اسلام بهره برد.
قطعا اینترنت و فضای مجازی کار تبلیغات اسلامی را راحتتر و بهترکرده است. خیلیها فرصت و مجال مسافرت ندارند همین که پای اینترنت مینشینند میخواهند به دنیای اطلاعات دست یابند و برای همین فضای مجازی فرصت خوبی برای تبلیغ اسلام و رفع شبهات دینی مسلمانان است برای مثال «شیخ احمد دیدات» با وجود کهولت سن اما با توان زیاد از همین راه برای تبلیغ اسلام و بحث و گفتوگو با مسیحیان استفاده میکرد تا شبهات را برطرف سازد.
این یک واقعیت است که امروزه اینترنت ابزاری است که از طریق آن مسلمانان دنیا میتوانند با همدیگر مرتبط شوند و تبادل اطلاعات داشته باشند. وقتی اخبار تلویزیون فرانسوی کلیپی درباره تیراندازی به محمد الدوره و پدرش درسپتامبر سال ۲۰۰۰ توسط نیروهای اسراییلی پخش کرد به سرعت روی اینترنت توسط وب سایتهای متنوع منتشرگردید خیلیها دیدند و تعداد زیادی در فضای مجازی به بحث وگفتوگو درباره این جنایت فجیع پرداختند به دنبال آن کاربران اینترنتی در فضای مجازی مبارزات زیادی را علیه اسرائیل تشویق کردند و بهراهانداختند. گفتوگوی مسلمانان و فعالیت آنها در طیف گستردهای پیرامون مسائل دیگر در اینترنت انجام میشود و افراد میتوانند در مدت زمانی طولانی با پست الکترونیکی و چت روم با هم در ارتباط باشند در هر کجای دنیا که باشند فرقی نمیکند کافی است در فضای مجازی با هم مرتبط باشند و از منافع مشترکی که دارند حمایت کنند و آنها را به تکامل برسانند.
موضوع دیگر درباره محتوای اینترنت این است که دشمنان از این فضا برای منحرف کردن اذهان عمومی از اسلام یا ارزشهای اصلی اسلامی استفاده میکنند. به عنوان مثال در اینترنت نسخههای متعددی از ترجمههای قرآنی را میتوان یافت که تحریف شده هستند، در نتیجه مسلمانان درفضای مجازی میتوانند تجربههای درست قرآنی به زبانهای مختلف همراه با تفاسیر درست ارائه بدهند تا برای همه افراد حتی غیر مسلمانان کنجکاو و علاقهمند هم قابل استفاده باشد. جالب است در نظر بگیرید که آگاهی از ظرفیت بالای اینترنت برای مسلمانان منجر به ایجاد نهادهای متعدد شده است. در حال حاضر دانشمندان مسلمان سعی دارند تا ضمن یادگیری این فضای کار در این مجازی، خودشان صفحات وب راهاندازی کنند تا بتوانند در کنار ابزارهای متعارفتر و سنتی، دراین فضای مجازی هم تبلیغ اسلام داشته باشند. گاهی مواقع دولتها هم در این امر همکاری و بسترسازی دارند مانند مالزی و یا پاکستان که تا حدود زیادی تغییرات دنیای ارتباطی را پذیرفته اند .
امروزه دیگر استفاده از این فنآوریهای نوین ارتباطی برای همه افراد عادی شده است. اینترنت دارای ظرفیت زیادی است تا دانش افراد را بهخصوص در زمینه اسلام بالا ببرد و در موارد خاص پلهای ارتباطی سازنده ایجاد شدهاند تا سرعت ارتباطی درجهان اسلام را بیشتر کنند. گروههای مختلف دارای وبسایت هستند که هم بین خودشان ارتباط مجازی وجود دارد و هم با سایر اقشار و گروههای دیگرمرتبط هستند. اینترنت اسلامی فرصتهای جدیدی را برای ارتباط مسلمانان با هم و تبادل اطلاعات، فراتر از کنترلهای سنتی ایجاد میکند و باعث بسترسازی برای گسترش اسلام میشود زیرا افراد غیرمسلمان هم میتوانند به سایتهای اسلامی ورود داشته باشد و شبهات و سوالاتی را که دارند برطرف کنند .
علاوه براین مسلمانان میتوانند از طریق وبسایتهای اسلامی خرید و فروش کالاهای مورد نیاز خود را اطمینان از سلامت آن داشته باشند بهخصوص خوردنیهای حلال که بهتر تهیه میکنند.
مسلمانان در دنیا برای نشر دین اسلام و ارتباط بیشتر باهم در فضای مجازی فعالیت میکنند. مانوئل والس نخست وزیر فرانسه در ۲۱ژانویه ۲۰۱۵ گفته بود: «اسلام، امروز در اینترنت است که این نمود گسترش تروریسم در فضای مجازی است و پلیس و دستگاه قضایی باید کنترل و نظارت بیشتری داشته باشد.» مسلمانان درفضای مجازی فعالیتهای متعددی دارند بخصوص برای بچهها سایتهای زیادی راه اندازی شده کردهاند مانند:
که برای پدر و مادرهاست تا فرزندان خود را با شیوههای جذاب و جالب به قرآن تشویق کنند
دراین سایت با آهنگ و ترانه زندگی پیامبران همراه با نقاشی و رنگ آمیزی آموزش داده میشود
http://www.enfants-musulmans.4yu.fr/
در این سایت به زبان کودکانه اسلام را به بچهها آموزش میدهد در قالب بازیهای آنلاین و رنگ آمیزی صفحاتی که در آن وجود دارد
http://www.yemenlinks.com/Islamic_Resources.htm
در این سایت هم برای بزرگترها و هم برای بچهها آموزش نماز گذاشته شده و به نوعی کمک میکند تا به بچهها نماز خواندن و نکاتی که در اسلام وجود دارد را به زبان کودکانه آموزش بدهند.
http://ief-ressources.4rumer.com
سایت کمک درسی برای بچهها در منزل
http://lamaisondessavoirs.com/index.php/imed
این سایت آموزش از راه دور برای مسلمانان است به این صورت که درهرجای دنیا هستید میتوانید عربی را یاد بگیرید که کلاسهای مجازی دوستانه برای آموزش دستور زبان عربی برگزار میکند و کتابها و جزوات درسی به صورت مجازی آنلاین نوشتاری و صوتی توسط معلمان دراین سایت ارائه میشود تا افراد علاقهمند بتوانند زبان عربی را یاد بگیرند. این سایت برای مخاطبان فرانسوی است تا با دستورات دین اسلام به زبان عربی آشنا شوند
دراین سایت برنامههای مختلف اسلامی اعم از سمینارها، کنفرانسها و مطالعات قرآنی واسلامی به طوردقیق و کامل ارائه میشود تاافراد علاقهمند امکان دسترسی به اطلاعات و دادههای علمی و اسلامی بشوند حتی دعوتنامههایی برای حضور درسمینارها نیز ارائه میکند
در حقیقت یک انقلاب اطلاعاتی اسلامی، براساس اینترنت و فضای مجازی، میتواند پیامدهای عمیقی و زیادی برای مسلمانان داشته باشد. برخی میگویند این انقلابی که در حال حاضر اتفاق افتاده ضمن ارتباط گسترش ارتباط مسلمانان دارای اشکالات و نقطه ضعفهای زیادی هم هست که باید مراقب بود؛ البته این قضیه بستگی به معیارهای اندازه گیری و شناخت دارد. تحولات مربوط به اسلام و اینترنت باید بررسی شود همچنین محتوای مطالبی که درفضای مجازی درباره اسلام وجود دارد هم اهمیت دارد. این مسائل پیچیده همراه با خرد و کلان فرهنگهای گوناگون مورد بحث قرار بگیرد. درهرحال این فضای ایجاد شده باعث میشود تا ظرفیتهای عظیم بالقوه اسلام و مسلمانان در اینترنت با درجه بیشتر یا کمتر شکوفا بشود. بههمین خاطر آن را یک انقلاب اطلاعاتی برای مسلمانان باید دانست، اما نیاز به یک ادغام تدریجی از فنآوری اینترنت و انتظارات اسلامی، که در آن تظاهرات دموکراسی باید رعایت شود.
منابع:
http://www.worlddialogue.org/print.php%3Fid%3D304&prev=search
http%3A%2F%2Fwww.bt.com.bn%2Fnews-national%2F2012%2F05%2F13%2Fuse-new-media-propagate-islam&edit-text=
http://www.insee.fr/fr/themes/document.asp%3Fref_id%3Dip1340&prev=search
www.ucanews.com/story-archive/%3Fpost_name%3D/1995/11/28/some-muslim-intellectuals-eye-internet-for-propagation-of-