بر طبق آمارهای موجود، حدود ١٣٠هزار پزشک در کشور برای جمعیت ٨٠میلیونی ایران وجود دارد که در مقایسه با کشورهای همسایه رقم بالایی است. براساس آمار الام شده توسط انجمن متخصصان داخلی ایران حدود ۶٠هزار تای آنها پزشک عمومی هستند. جناب دکتر دهقان پزشک عمومی یکی از بیمارستانهای دولتی در اینباره میگوید: «بازار پزشکهای عمومی در کشور اشباع شده است و به همین دلیل خیلی از پزشکهای عمومی به همان درآمدی که بابت یک شیفت کاری از بیمارستانها دریافت میکنند، بسنده میکنند.»
او که به گفته خودش بابت ویزیت و معاینه بیمارها از ساعت ٨ تا ١٣ حدود ۴,۵میلیون تومان حقوق میگیرد، ادامه داد: «درحال حاضر پزشکهای عمومی در تهران به دلیل کمبود درآمد بیشتر سراغ کارهای زیبایی همچون تزریق ژل و بوتاکس میروند.»
بازار کار پزشکی اشباع شده است؟!
برخلاف چیزهایی که ارز جامعه ی پزشکی شنیده می شود، بازار کار پزشکی در ایران خیلی هم اشباع نشده است. درحال حاضر درکشور شاخص تعداد پزشک عمومی، متخصص و دندانپزشک ۶/۱ به ازای هر هزارنفر جمعیت است.
این موضوع در حالی مطرح می شود که حداقل نیازمان در این زمینه ۵/۲نفر به ازای هر هزارنفر بوده و حتی بسیاری از کشورهای دنیا در این زمینه شاخصی بین ۵/۳ تا ۵نفر پزشک به ازای هر هزارنفر جمعیت دارند. البته به دلیل ناعادلانهبودن توزیع پزشکان این امر موجب شده که شاهد تراکم حضور پزشک در برخی نقاط شهرهای بزرگ و پایتخت باشیم و در عوض نقاط کم برخوردار و محروم با مضیقه شدید پزشک مواجه باشند، به طوری که ۴۰درصد از خدمات سلامت در تهران متمرکز شده است.
رشتههای پرطرفدار پزشکی کدامند
اما برعکس پزشکان عمومی، پزشکهای متخصص شرایط خیلی بهتری دارند. آمارها نشان میدهند که پزشکهای رشتههای رادیولوژی، چشم، قلب، پوست و ارتوپدی جزو پزشک های پردرآمد و پولساز هستند که درآمدهای میلیونی را به جیب میزنند. جالب است بدانید که در برخی تخصصها تا ۴۰درصد پزشکان فقط در تهران مستقر هستند.
۱۱هزار دکتر و مهندس به جمعیت بیکاران اضافه شدند
با استناد به آمارها و ارقام می توان گفت سال ۹۷ در مقایسه با ۹۶، بیش از ۴۷۳هزار نفر به جمعیت فعال فارغ التحصیلان جامعه اضافه شده است. همچنین حدود ۴۶۲هزار نفر به جامعه شاغلان و بیش از ۱۱هزار نفر به جامعه بیکاران اضافه شده است. نرخ بیکاری جمعیت فارغالتحصیل یا درحال تحصیل دورههای عالی در سال ٩٧ برای گروه «مردان و زنان» در کل کشور ١٨,٣ درصد، برای گروه مردان ١٣.١درصد و برای گروه زنان ٢٨.٧درصد بوده است.
افراد زیر دیپلم و افراد دارای دکترای تخصصی، از شانس بیشتری برای پیدا کردن کار برخوردارند. بر طبق دادههای مرکز آمار نرخ بیکاری تنها برای این دو گروه، زیر ۱۰درصد است و دارندگان مدارک دیپلم، کاردانی، لیسانس و فوقلیسانس نرخ درصد بیکاران بیشتری دارند. موضوع جالب این است که در بین مدارک دیپلم، کاردانی و لیسانس، بیشترین نرخ بیکاری مربوط به گزینه سوم یعنی لیسانس است. جالبتر اینکه در بین افرادی که دنبال کار می گردند با مدرک فوقلیسانس شانس کاریابی کمتری نسبت به افراد دارای مدرک دیپلم دارند. اما در بین افراد تحصیل کرده کسانی که دارای مدرک دکترای تخصصی هستند شانس خوبی برای استخدام و پیدا کردن کار مورد نظرشان دارند.