تاریخ انتشار :

موزه ملک

«ام سلمه» دختر فتحعلی شاه قاجار از خوشنویسان مشهور در تاریخ هنر خوشنویسی ایران

شاهزاده‌ای که در عصری که خیلی‌ها صاحب سواد نبودند نه تنها سواد داشت بلکه صاحب خط زیبایی بود و عمدتاً در نگارش خطوط خود از مرکب‌های رنگی استفاده می‌کرد.

به گزارش رهیافته (پایگاه جامع مبلغین و تازه مسلمانان) یکی از آثار شاخص در موزه ملک دستخط اُم سلمه دختر فتحعلی شاه قاجار است که از او به عنوان یکی از خوشنویسان مشهور در تاریخ هنر خوشنویسی ایران یاد می‌شود، شاهزاده‌ای که در عصری که خیلی‌ها صاحب سواد نبودند نه تنها سواد داشت بلکه صاحب خط زیبایی بود و عمدتاً در نگارش خطوط خود از مرکب‌های رنگی استفاده می‌کرد.

دستخط ام سلمه، شعر عربی در منقبت حضرت رسول و ائمه اطهار (ع)

دستخط ام سلمه، شعر عربی در منقبت حضرت رسول و ائمه اطهار (ع)

«کتاب الدعا» و «دعای صباح» آثار دیگر ام سلمه است که در کتابخانه و موزه ملک نگهداری می‌شوند، کتاب‌الدعا به خط نسخ در سال ۱۲۴۳ هجری قمری روی کاغذ فستقی الوان با جلد ترمه نگاشته شده و دعای صباح هم در سال ‎۱۲۵۵ قمری به خط نسخ خفی و به شیوه رنگه نویسی در صفحه‌های ۹ سطری نگارش یافته است.

دعای صباح

آثاری دیگر از دختر فتحعلی شاه هم در کتابخانه‌های کاخ گلستان، آستان قدس رضوی و آستانه‌های کربلا و نجف وجود دارد.

یکی از آثار خوشنویسی جای گرفته در ویترین مرکزی موزه ملک، مصحف شریف به خط یاقوت مستعصمی یکی از معروف‌ترین خوشنویسان ایرانی است که در دربار آخرین پادشاه عباسی به عنوان خوشنویس مشغول به فعالیت بود و دوران حمله مغول را هم درک کرد.

کتابت مصحف شریف در سال ۶۳۵ قمری به خط نَسخ کهن و ریحان صورت گرفته، یاقوت در هر صفحه سه خط درشت به خط ثلث با زر یا لاجورد و بقیه را با مرکب مشکی نوشته است.


مصحف شریف

دو صفحه نخست را به تذهیبی زیبا آراسته و دعای ختم مصحف شریف را در ترنجی پوشیده از زر نشانده و پیرامون‌اش را با تذهیبی ظریف زینت داده، این نسخه بی‌همتا سرانجام با جلدی چرمین پوشیده شده است.

شما در این موزه می‌توانید آثاری از میرزا غلامرضا اصفهانی را ببینید، نستعلیق نویس دوره قاجار که نه تنها خط او پر آوازه است بلکه زندگی پر و فراز و نشیب ‌اش هم داستان‌های جالب زیادی دارد، خیلی‌ها معتقدند شخصیت «رضا خوشنویس‌» داستان هزاردستان استاد علی حاتمی از شخصیت میرزا غلامرضای خوشنویس گرفته شده است.


اثری از میرزا غلامرضا اصفهانی

آثار خوش‌نویس پرآوازه یعنی میرعماد هم یکی دیگر از تماشایی‌هایی موزه ملک به شمار می‌رود، یکی از این آثار تابلویی به خط نستعلیق است که بین خطوط آن گل و برگ‌های رنگی با تکنیک نقاشی آبرنگ تزئین شده است.


اثری از میرعماد

در سالن بانو عزت ملک، دختر حاج حسین آقا ملک هم می‌توانید تابلوی یک برگ قرآن دو رو به خط کوفی را ببینید که روی پوست آهو به تحریر در آمده و مربوط به دوره عباسیان می‌شود.


نمونه‌ای از خط کوفی

کتابخانه و موزه ملی ملک شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸:۳۰ تا ۱۵:۳۰ و پنجشنبه‌ها از ساعت ۱۰ تا ۱۵ پذیرای بازدیدکندگان بوده و در روزهای جمعه و دیگر تعطیلات رسمی، بر اساس تأکید واقف تعطیل است.

منبع: فارس

اشتراک گذاری :


آخرین اخبار